Το ψάρι στη διατροφή μας

Συσκευασμένο φαγγρί, έτοιμο για αποστολή.
Ένα από τα βασικά στοιχείο της περίφημης Μεσογειακής Διατροφής.

Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως και είναι άμεσα συνδεδεμένη με μακροβιότητα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η χρήση ελαιόλαδου, τα λαχανικά και σιτηρά και φυσικά η συχνή κατανάλωση θαλασσινών!

Τα ψάρια αποτελούν τόσο σημαντική και υγιεινή τροφή που συστήνεται η κατανάλωση τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Έρευνες που έχουν γίνει σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών δείχνουν συνεχώς πως πρόκειται για τροφή πολύ ευεργετική για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο, αλλά και σε ιχνοστοιχεία, όπως το λίθιο, το στρόντιο, το βόριο και τέλος στις ανόργανες ουσίες τους, όπως ο σίδηρος. Αυτά τα πολύτιμα στοιχεία με τα πολλά οφέλη για την υγεία μας τα βρίσκουμε κυρίως στα θαλασσινά ψάρια. 

10 λόγοι για τους οποίους τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά στην διατροφή μας

1. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας λόγω των αντιπηκτικών ιδιοτήτων που έχουν. Αυτό οδηγεί στην αποφυγή εμφράγματος του μυοκαρδίου και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης, η παρουσία των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει την ικανότητα να μειώνει την συγκολλησιμότητας των αιμοπεταλίων, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει και τον κίνδυνο θρόμβωσης και απόφραξης των αρτηριών.

2. Έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων γεγονός που οδηγεί στην μείωση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων, της γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.

4. Βοηθούν την όραση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α.

5. Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς είναι πηγή βιταμίνης Β.

6. Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

7. Περιέχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπίδια ενώ τα Ω3 βοηθούν στη λιπόλυση.

8. Είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και συνιστάται να καταναλώνονται ψητά και όχι τηγανιτά.

9. Είναι πολύ νόστιμα και συνδυάζονται με πολλά άλλα υλικά για τέλειες γαστρονομικές δημιουργίες.

10. Τέλος, θεωρούνται η τέλεια τροφή ιδίως για γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.