Συγγραφέας
Τέχνη Σαββόπουλος

Η μελέτη του Χάρη Σαββόπουλου, το λέω όσο πιο απλά κι έντιμα γίνεται, αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στην ελληνική βιβλιογραφία κι ένα επίτευγμα στην εγχώρια έρευνα ως προς την ιστορία της τέχνης. Επιστημονική, αλλά συγχρόνως γλαφυρή, κομίζει καινά δαιμόνια, κυρίως γιατί αμφισβητεί -τι τολμητίας!- την επίσημη άποψη και την κυρίαρχη προπαγάνδα περί μοντερνισμού, σύμφωνα με τις οποίες το σχετικό φως προέρχεται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, με τη Γηραιά Ευρώπη να παραμένει απλώς ουραγός. Με άλλα λόγια, όπως πρεσβεύουν και οι δικοί μας σύγχρονοι μελετητές, η Αφαίρεση είναι κατάκτηση της νέας αμερικάνικης τέχνης όπως αυτή διαμορφώνεται από την σχολή της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κι όπως εξαπλώνεται μετά σ' ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο ως το πιο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της αναδυόμενης υπερδύναμης. Ο Σαββόπουλος αντιμετωπίζει κριτικά αυτόν τον κυρίαρχο μύθο, αποδεικνύοντας ότι προετοίμασαν τον Pollock οι ευρωπαίοι Ντανταϊστές που μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, αλλά και ότι οιονεί τον πρόλαβαν καλλιτέχνες του μεγέθους ενός Fautrier, ενός Wols ή ενός Fontana. Επίσης, ότι τη μεγάλη αλλαγή δεν την κάνει ο ένας, ο "φωτισμένος", όπως θα το ήθελε το κυρίαρχο μάρκετινγκ ή η νεορομαντική θεωρία περί "γέννησης του ήρωα" αλλά η ωρίμανση μιας διαδικασίας και η ανάγκη μιας ολόκληρης εποχής. Η σχολή της Νέας Υόρκης, ειδικότερα, αμφιρρέπει ανάμεσα στον Picasso και τον Mondrian, τον kandinsky και τον Malevich, τον Klee και τον Matisse.
Στο βιβλίο κατατίθενται αναλυτικά οι ποικίλες εκδοχές της αφαίρεσης κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επίσης στοιχίζονται μεθοδικά οι προσπάθειες, όχι μονάχα των καλλιτεχνών αλλά και των θεωρητικών και των κριτικών της τέχνης, ώστε να αποδοθούν οι διαφορετικές, "αγωνιστικές" εκφράσεις της μίας βασικής ιδέας. Για παράδειγμα, αναφέρεται η διεθνής έκθεση που οργάνωσε στο Παρίσι το 1951 ο Michel Tapie, με συμμετέχοντες τους Pollock, de Kooning, Capogrossi, Riopelle, Mathieu, Wols, Hartung κ.ά. (Μάνος Στεφανίδης, Απόσπασμα από τον Πρόλογο)

Ο Χάρης Σαββόπουλος σπούδασε Πολιτισμιολογία και Ιστορία της Τέχνης και είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1982 δημοσιεύει κριτικές, μελέτες και δοκίμια για την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Άρθρα του, δοκίμια και κριτικές έχουν δημοσιευτεί και στον ξένο περιοδικό τύπο. Από το 1984 οργανώνει εκθέσεις σύγχρονων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεργαζόμενος με γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό/Εχει μελετήσει τα κονστρουκτιβιστικά κινήματα, τις γεωμετρικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης και την ελληνική και διεθνή τέχνη της περιόδου 1980-2000.

ISBN

9789603482604

Σελίδες

264

Τιμή καταλόγου

20,00 €

Τιμή

14,00 €