1. Φιλοσοφική πραγματεία για τις νεότερες γενιές
Συγγραφέας
Μαθαίνοντας να ζούμε

Θα σου διηγηθώ την ιστορία της φιλοσοφίας. Όχι όλη, βέβαια, αλλά τις πέντε βασικότερες στιγμές της. Θα σου παρουσιάζω κάθε φορά το παράδειγμα μιας ή δύο σημαντικών κοσμοθεωριών ή όπως ενίοτε λέγεται, ενός ή δύο σημαντικών «συστημάτων σκέψης» που συνδέονται με κάποια ιστορική περίοδο, ώστε να μπορέσεις να αρχίσεις να διαβάζεις από μόνος σου φιλοσοφία, αν έχεις τη διάθεση.
Θέλω επίσης να σου εγγυηθώ εξαρχής κάτι: αν κάνεις τον κόπο να με ακολουθήσεις, θα μάθεις πραγματικά τι είναι φιλοσοφία. Θα αποκτήσεις μάλιστα μια εικόνα αρκετά ακριβή για να αποφασίσεις αν θέλεις ή όχι να ασχοληθείς περαιτέρω με τη φιλοσοφία, εμβαθύνοντας, για παράδειγμα, στο έργο ενός από τους μεγάλους στοχαστές στους οποίους θα αναφερθούμε. (Λυκ Φερρύ, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Ο Φερί δείχνει ιδιαίτερη επιμέλεια να διασαφηνίσει ακριβώς τη συνάφεια, αλλά και τις σχέσεις αντιπαλότητας φιλοσοφίας και θρησκείας. Και οι δύο έχουν ως σημείο εκκίνησης ένα κατεξοχήν ανθρώπινο χαρακτηριστικό, την επίγνωση της θνητότητάς μας. Και οι δύο καταπιάνονται με την υπερνίκηση του φόβου του θανάτου, δίνοντας απαντήσεις που τελικά νοηματοδοτούν τη ζωή μας. Ενώ, όμως η θρησκεία προτάσσει την πίστη στο Θεό -κι ο Χριστιανισμός ειδικότερα την, μέσω της πίστης, ανάσταση σωμάτων και ψυχών-, η φιλοσοφία, ή ακριβέστερα η νεότερη φιλοσοφία, αναζητά τη σωτηρία στις ανθρώπινες δυνάμεις και στο ανθρώπινο πνεύμα. [...] (Σωτήρης Βανδώρος, BookPress.gr, 25/7/2013)

Εκδοτική Σειρά

Μετάφραση

Τάσος Μπέτζελος

ISBN

9789603481775

Σελίδες

312

Τιμή καταλόγου

20,40 €

Τιμή

14,28 €